Tuesday, April 25, 2006

Antropologisk videokonst


Kom av någon anledning att tänka på Lilibeth Cuenca Rasmussen idag. Jag bara älskar henne och det hon gör. Hon är helt galet bra! En dansk-filippinsk konstnär som jobbar mycket med videokonst. Hon använder sig ofta av sin familj, sig själv och sin filippinsk-danska bakgrund i sin konst. Vet inte riktig varför jag tycker det är så tilltalande men det går direkt in under huden. Familjen får ta på sig olika roller och agera. Alla ser så trygga och vardagliga ut medans de dansar eller klär ut sig. Det är något kärleksfullt och samtidigt utlämnande med att familjen ställer upp på allehanda upptåg. Ibland kan man få en känsla av att titta på privata familjefilmer där de lekar tillsammans. Som i denna lilla familjedans. De är jättefina!

Family Sha la la

Just nu har Lilibeth utställningen EgoshowStatens Museum for Kunst i Köpenhamn, där kan du se henne själv som egotrippad sol vilken universum kretsar kring eller som en rappande machotupp. En härligt humoristisk kritisk kommentar till självfixering och machokultur som finns omkring oss.



Själv beskriver hon sin arbetsmetod som antropologisk. Som antropolog beskriver hon sin omgivning ofta med utgångspunkt från sig själv och hur den egna identiteten och självmedvetenheten påverkas av omgivningen.
I like!

Allt bildmaterial från Lilibeth Cuenca Rasmussen.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej!
Med guud vilken fin liten film.
Jag håller med dig, det är något rörande över familjens engagemang.
Och så känner jag ju igen mig själv i mamman...hur många friskis&svettispass har man inte kämpat med att komma ihåg steg och vändningar...
Tack José!

12:04 AM  
Blogger josé said...

Hej Anneli. Jaaa, och fina pappan som också är med, längst bak och kämpar... hög igenkänningsfaktor från diverse träningspass där.

Kram Josefine

10:25 PM  

Post a Comment

<< Home